Peste 40 de turiști au trăit un adevărat coșmar după ce s-au cazat la un hotel din celebră stațiune Băile Felix, din România. „Am mâncat un pumn de pastile”, spune o turistă.
Turiștii au acuzat stări de rău și simptome severe de enterocolită după ce au luat masa la restaurantul hotelului.
Oamenii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au confruntat cu vărsături, diaree, stare generală alterată și febră.
Unul dintre turiști a relatat experiența neplăcută pe care a trăit-o în vacanța de coșmar din Băile Felix:
„Am petrecut noaptea în WC. N-am putut să ies deloc de la WC, din cauza apei sau din căldură. Cine știe… Acum sunt mai bine, am mâncat un pumn de pastile.”
Incidentul a avut loc în jurul orei 01.00, în cursul nopții trecute, atunci când mai multe persoane au manifestat simptome severe de enterocolită. În urma acestui incident, medicii DSP Bihor a prelevat probe din mesele servite la prânz și cină și de la pacienți. Rezultatele acestor teste vor ajuta la determinarea cauzei exacte a toxiinfecției.
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, pacienții afectați au primit tratament și starea lor s-a îmbunătățit semnificativ. Doar doi dintre turiști au necesitat transferul la spital pentru monitorizare și tratament suplimentar, potrivit Agerpres.
În urma acestui incident nefericit, autoritățile continuă să investigheze cauza și să ia măsuri pentru a preveni alte astfel de situații în viitor.
Enterocolita este o afecțiune cauzată de microorganismele daunătoare, cum ar fi bacteriile, virusurile și paraziții, care intră în organism prin ingestia apei și a alimentelor contaminate sau prin intermediul mâinilor murdare, contactul direct cu persoane (și chiar animale) infectate, care nu au respectat regulile de igienă adecvate, în special spălarea mâinilor înainte și după utilizarea toaletei, precum și curățarea eficientă a veseliei și a tacâmurilor.
Principalele bacterii care pot declanșa enterocolita atunci când ajung în tractul digestiv sunt:
Enterocolita poate apărea și din cauza unor ciuperci, în special candida, și a unor paraziți, cum ar fi Giardia lamblia sau Cryptosporidium, care pot ajunge în intestin în special prin apa și alimentele consumate, dacă acestea au fost în prealabil contaminate.
Nu în ultimul rând, enterocolita poate lua și forma unei infecții virale, fiind declanșată de rotavirusuri, virus Norwalk, astrovirusuri sau adenovirusuri enterice.